Muista hengittää

Pukkaako stressiä, onko rinnassasi ahdistava möykky, tuntuvatko kavereiden jutut ärsyttävältä räpätykseltä, eikä huumorikaan jaksa kukkia? Tuttu tunne, kukapa ei tietäsi, mitä stressi ja väsymys saavat aikaiseksi. Stressin ja ahdistuksen hallinta onkin sitten toinen juttu, hyviä neuvoja on maailma pullollaan, mutta kun…

Usein yritämme hallita vaikeita tai epämiellyttäviä tunteita siten, että kiellämme, ettemme saisi tuntea niitä. Voimme jopa uskotella itsellemme, että emme ole esim. vihaisia, mutta sitten tuo tunne putkahtaa kuitenkin jossakin muodossa läpi. Tunnesäätely ei tarkoitakaan sitä, että jokin tunne olisi väärä, huono tai kielletty. Tunteita tulee ja menee ja säätelyvara onkin siinä, että tunnistamme tunteitamme ja voimme vaikuttaa niiden kestoon ja voimakkuuteen. Näitä säätelykeinoja on jokaisella, emmekä niitä aina edes noteeraa käyttävämme: siirrämme huomion asiasta toiseen, keksimme muuta tekemistä, kilautamme kaverille tai nukumme yön yli. Kun stressi, ahdistus ja jännitys ovat päällä, jo se, että ajattelee, että ”tämä on vain tunne, se tuli ja kohta se myös menee” voi auttaa. Ahdistus on usein signaali jostakin sisäisestä ristiriidasta, johon ei oikein saa kosketusta. Jos kuitenkin pysähtyy hetkeksi kuuntelemaan, mistä se voisi kertoa sen sijaan, että yrittää vain päästä siitä eroon mahdollisimman nopeasti, voisi havaita jotakin tärkeää itsessä. Liikaa kuormittunutta usein ahdistaa – jos sitä ei kuuntele, vaan painelee vain eteenpäin, ahdistus kasvaa, kunnes on pakko pysähtyä. Kun ahdistaa, mitä silloin oikeasti tarvitset?

Teepä koe: pysähdy tarkkailemaan hengitystäsi silloin, kun olet rento, rauhallinen ja hyvillä mielin. Millaisessa rytmissä hengität, lähteekö hengitys keuhkojen yläosista vai palleasta, virtaako ilma vapaasti? Toista tarkkailu seuraavan kerran, kun ahdistaa, olet kiireinen ja stressaantunut. Onko hengitys erilaista? Jos kokeilisit muuttaa silloin hengitystäsi samanlaiseksi kuin mitä se oli rentona, mitä tapahtuu, muuttuuko olosi?

Urheiluvalmentajat antavat neuvon painetilanteisiin: keep it simple. Tunteet tulevat, ne myös menevät, ne eivät ole vaarallisia, vaikka välillä viheliäisiltä tuntuvatkin. Muista hengittää.

Kevätterveisin,

psykologi Tarja

pasqueflower-1585303_1920

You may also like...